Soil_tech_FERDIG_19

Renser vann fra Nordsjøen til Mexico: Slik skal Sandnes-selskap erobre verden

20.11.2024

 De er markedsledende på rensing av forurenset vann på norsk sokkel. Nå står verden for tur. På tross av hard internasjonal konkurranse, har de norske gründerne aldri vært i tvil om at de vil lykkes.
– I Norge er vi markedsledende. Nå rigges vi for storstilt vekst internasjonalt, sier Glenn Åsland. Han er salgs- og operasjonelt ansvarlig i Soiltech. 
Tove Vestlie, som er finansdirektør, holder heller ikke tilbake på ambisjonsnivået for selskapet.
– Rundt 30 prosent av omsetningen til selskapet kommer allerede fra utlandet, forteller hun. 
Gaselle-bedriften utvikler rensesystemer for oljerigger i inn- og utland. I både Nordsjøen og Mexicogulfen er Soiltech til stede på oljerigger for å sørge for at alt forurenset vann blir renset for olje og partikler. 
Soiltech-gjengen deltok for kort tid siden på verdens største energimesse: ADIPEC 2024 Exhibition & Conference. 
 – I Midtøsten møtte vi giganter fra hele verden. Det er helt avgjørende for veksten videre at vi er til stede på slike konferanser. Som en norsk bedrift, opplever vi å bli tatt imot med åpne armer, sier Åsland. 
 
Soil_tech_FERDIG_7

Puster og lever for avfallshåndtering 
I dag har Soiltech 130 ansatte i flere land. Rundt 25 personer sitter på hovedkontoret i Sandnes. Resten er fordelt over offshore-rigger i Nordsjøen og andre steder i verden, inkludert Storbritannia og Abu Dhabi. 
Rundt en tredjedel av omsetningen kommer fra utlandet. Veksten har vært god, og det satses stort. Likevel er Åsland og Vestlie opptatt av å holde seg til suksessoppskriften. 
Avfallshåndtering er, og vil alltid være, kjernen i Soiltech. Konkurransen er tøff, men Åsland tvilte aldri på at de ville lykkes.
– Vi er et eksempel på hvordan selskaper fra Rogaland kan levere nye løsninger gjennom innovasjon og spesialisering. Hos Baker Hughes og SLB jobbet jeg også med waste management, men for disse selskapene er det et lite område. I Soiltech lever og ånder vi for avfallshåndtering, sier Åsland.
 
Industrivann må renses  
Glenn Åsland grunnla Soiltech med Jan Erik Tveteraas og Oluf Bergsvik i 2011. Som mange i Rogaland har Åsland hatt en karriere preget av olje og gass.
Siden 1996 har han jobbet i selskaper som Baker Hughes og SLB (tidligere Schlumberger). Den røde tråden har alltid vært waste management, eller avfallshåndtering på godt norsk. 
– Det er ikke snakk om søppel i ordets rette forstand, men skittent industrivann. Ved oljeproduksjon brukes enorme mengder vann. Det samles også opp en del regnvann på en oljeplattform, forklarer Åsland.  
 
Soil_tech_FERDIG_20
– Både selskapene selv og myndigheter over hele verden stiller stadig høyere krav til både bærekraft og håndtering av avfall. Man må ha det beste for å sørge for at man ikke slipper ut noe som helst der det ikke hører hjemme, sier Tove Vestlie. Foto: Klaudia Lech

Dyrt, tungvint og lite bærekraftig 
Industrivann fra plattformer har tradisjonelt blitt samlet i store beholdere, hentet av skip og kjørt til land for rensing. 
Dette er en dyr, tungvint og lite bærekraftig måte å håndtere avfallsvann på. 
I 2011 ønsket de tre gründerne fra Sandnes å finne en bedre løsning for rensing av vann offshore. Målet var å rense vannet på plattformen og slippe det trygt ut i havet. Allerede i 2012 var deres første anlegg i drift på en Nordsjø-rigg. Dette reduserte behovet for omfattende transport av vann til kun en liten avfallskontainer med partikler som kunne deponeres trygt på land.
 – Besparelsen er enorm, både i kroner og øre, og ikke minst i utslipp, sier finansdirektør Tove Vestlie. 
 
Soil_tech_FERDIG_10
Selv om Norge er et lite land, er det flere bedrifter som er ledende innen bærekraftige løsninger. I Abu Dhabi forteller Glenn Åsland at interessen er stor for norske bedrifter som tilbyr nye og innovative løsninger på gamle problemer innen oljeproduksjon. Foto: Klaudia Lech

Ser vekst utenfor olje- og gass 
I Sandnes er det kort vei til flere av de ledende aktørene på norsk sokkel, inkludert Equinor, Aker BP, Vår Energi og internasjonale selskaper som Transocean og Noble.  
Det er tilgang på kompetent arbeidskraft fra hele verden. Soiltech produserer mye av maskineriet på verkstedet under kontorlokalene. Der styrer de også operasjoner over hele verden.  
 – Lokal tilstedeværelse og kort vei til nåværende og nye kunder og samarbeidspartnere er bra, men nå driver vi en internasjonal virksomhet. Med digitale løsninger og en tydelig strategi om at vi skal ut i verden, går det veldig bra fra Sandnes, sier Tove Vestlie. 
 
Soil_tech_FERDIG_24
Selskaper og myndigheter skjerper krav til bærekraft og avfallshåndtering for å unngå utslipp. Derfor er renseanlegg så viktig, og Soiltech står for spennende innovasjon i oljebransjen. Foto: Klaudia Lech

– Vi er aldri ferdige  
Soiltech-duoen forteller at renseanleggene de nå har plassert på utallige oljerigger, bare er en skygge av den første prototypen i 2011.  
 Teknologien blir stadig bedre og mer effektiv. Vannet renses mekanisk og er så rent at det kan slippes ut i havet igjen. 
Hva fremtiden bringer, vet de ikke, men de har en tydelig strategi om at de skal utvide teknologien til å bli en leverandør til andre bransjer og sektorer der den kan brukes. 
 – Vi jobber med industri, men ser like mye på Soiltech som et gründer- og teknologiselskap. Vi er aldri ferdige. Det er alltid nye og bedre måter vi kan gjøre ting på, sier Vestlie. 
– Soiltech er et utrolig spennende selskap. De har hatt en imponerende utvikling, og det er veldig stas at vi som en lokal sparebank har fått være med på den veksten de opplever nå, sier Lars Kristiansen, direktør for bedriftsmarked i Rogaland Sparebank. 
Ifølge banksjefen sier utviklingen til selskapet mye om hvilke enorme muligheter som ligger i regionen. 
 
Soil_tech_FERDIG_15
Kunder og samarbeidspartnere i utlandet til tross, Soiltech er veldig opptatt av å bygge gode forhold med lokale bedrifter. Mye bygges, produseres og utvikles i Norge. De satser også på norske leverandører. Foto: Klaudia Lech

 
Lars_Kristiansen_ROG_00356
Direktør for bedriftsmarked, Lars Kristiansen, i Rogaland Sparebank, forteller at det har vært spennende å følge Soiltech. Foto: Rogaland Sparebank
– Soiltech er et utrolig spennende selskap. De har hatt en imponerende utvikling, og det er veldig stas at vi som en lokal sparebank har fått være med på den veksten de opplever nå, sier Lars Kristiansen, direktør for bedriftsmarked i Rogaland Sparebank. 
Ifølge banksjefen sier utviklingen til selskapet mye om hvilke enorme muligheter som ligger i regionen. 

 

FAKTABOKS: SANDNES

  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 85.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
  • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling. 
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
Sandnes kommune, Rogaland Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no

SISTE 5 SAKER

Byråblomstring i Sandnes

Byråblomstring i Sandnes

Næringsadresse Sandnes

Næringsadresse Sandnes

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess