– Akkurat nå holder jeg på å strikke en Ånundgenser, sier Tiril Eckhoff, og plukker opp en halvstrikket genser, strikkepinner og garn fra sofaen.
Skiskytteren har nylig kommet hjem fra treningsleir i Italia. Utenfor leiligheten hennes i Oslo pryder senhøstens farger løvtrærne, mens det knitrer i peisen inne i stuen. Hun har noen roligere dager nå, før hun skal på neste samling. Det betyr mer tid til en av hennes største hobbyer.
– Det var Tora Berger som inspirerte meg til å begynne å strikke. Hun strikket hele tiden, og jeg fikk også lyst til å lage plagg som jeg selv ønsket å gå i. I tillegg er det en veldig fin aktivitet når vi har dødtid på samlinger og venter på konkurranser. Da er det mye bedre å gjøre dette enn å scrolle på mobilen.
Sømløst samarbeid
I 2015 fikk hun en telefon fra administrerende direktør i Sandnes Garn, Harald Mjølne. Han hadde fått øynene opp for skiskyttertalentet, og hadde lyst å sponse henne.
Harald visste da ingenting om at Tiril allerede var en entusiastisk strikker. Det var, som det heter på dårlig norsk, en match made in heaven.
– Det gir meg mye å sponse idrettstalenter. De jobber beinhardt, men har ikke alltid den økonomien som trengs. At det skulle klaffe så godt med Tiril var en kjempebonus. Nå har vi samarbeidet kontinuerlig i over fem år, og samarbeidet fungerer veldig godt.
Lange tradisjoner
Sandnes Garn ble etablert i 1888, og har bidratt med arbeidsplasser og verdiskaping i vestlandsbyen siden. Fabrikken ligger et lite stykke utenfor sentrum, hvor de også har et fabrikkutsalg. Her strømmer det daglig på med folk som kommer ens ærend for å kjøpe lokalprodusert kvalitetsgarn.
At det som skapes på fabrikken blir satt pris på i Sandnes-området er det liten tvil om. I fabrikkutsalget alene omsettes det for rundt 14 millioner kroner årlig.
Med sin lange historie er Sandnes Garn som en institusjon å regne i regionen. Og det er ikke mange år siden strikking ble sett på som en noe gammeldags aktivitet. I dag er bildet et helt annet.
Sandnes Garn økte omsetningen fra 267 millioner kroner i 2019 til 360 millioner kroner i 2020. Det er en økning på nesten 35 prosent.
– Hvis noen hadde fortalt meg for tre år siden at vi skulle se de resultatene vi gjør i dag, hadde jeg nok bare ledd av dem, sier Harald.
Harald Mjølne mener flere har muligheten til å produsere like billig som i Kina, også her i Norge. Det handler om smarte investeringer av de beste maskinene, ifølge ham.